Make your own free website on Tripod.com
Hazánkban a baseball 1990 óta van jelen. Kezdetben fõleg a külföldön nevelkedett fiatalok hozták haza a játék szeretetét és az alapvetõ felszereléseket.

A Magyar Országos Baseball Szövetséget öt egyesület alapította 1992-ben.

Ebben az évben volt az elsõ Nemzeti Bajnokság is az alapító csapatok részvételével. Ezek után indult meg a baseball látványos fejlõdése a fiatalok körében, amit az alábbi kis táblázattal szeretnénk alátámasztani:
Csapatok száma 
1992
1993
1994
1995
1996
1997
Felnõtt 
5
13
16
22
24
26
Utánpótlás 
-
1
5
5
6
6
Softball 
-
2
5
6
6
6
Igazolt játékosok 
61
190
550
710
800
910
1995 óta a Magyar Nemzeti Baseball Bajnokság már három ligában kerül lebonyolításra a résztvevõ csapatok számának növekedése következtében

1. liga                             2. liga                                     3. liga                                Softball Kelet

1. Nagykanizsa Ants          1. Sopron Westwind                  1. Békéscsabai Villámok        1. Óbuda Brick Factroy
2. Szentendre Sleepwalkers 2. Szombathelyi Anyaszomorítók 2. SOTE Kutyaütõk             2. Budapesti Honvéd United
3. Budapest Players           3. Veszprém Fireballs                 3. Miskolci Felhõkarcolók    3. Nagykanizsa Thúry
4. Budapest United            4. Debrecen Dynamites               4. 424-es Alaplabda Egylet    4. 424-es Alaplabda Egylet
5. Óbuda Brick Factory      5. Fehérvár Nightmares               5. Egri Csillagok                 5. SOTE Csirkefogók
6. H. Astros                     6. Siófok Denewares                   Nyugat                              6. TFSE Csörsz Park Rangers
7. Gyõri Dózsa D. H.         7. Ajka Blackbirds                     1. Bõsárkányi Egyfejûek
8. Nagykanizsa Thúry        8. Vác New Deal                        2. Nemesvámos Tigersharks
Serdülõk                                                                       3. Cinkota Fielders
1. Gyõrsövényház Red Barbarians                                       4. POTE Fakezûek
2. Nemesvámos Tigersharks                                              5. Zsámbék Vampires
3. Sopron Bears
4. Budapest United
5. Zsámbék Bad Boys
6. H. Astros

Február 6-8

A CEB (Európai Baseball Szövetség) és az ESF (Európai Softball Szövetség) Kongresszusa

Budapest, Hotel Radisson Béke

A rendezés jogát a tavalyi párizsi kongresszuson nyerte el a MOBSz. Így Budapest láthatja vendégül a két olimpiai sportág 35 európai tagországának küldötteit. Mintegy 100 fõs részvétellel számolhatunk.

Május 1.

Nemzeti Válogatottak az SFOR All-Stars ellen (Budapest)

1997-ben sikerült felvennünk a kapcsolatot a hazánkban állomásozó SFOR erõkkel (United States Army European National Support Element) és még ebben az évben három mérkõzés- sorozat zajlott le különbözõ helyszíneken (Budapest, Taszár, Szentendre) a Magyar Válogatottak (Baseball, Softball) és SFOR All-Stars csapatok (Baseball, Softball) között.

A mérkõzés sorozat fõvédnökei: Donald M. Blinken úr az USA magyarországi nagykövete, Keleti György, Honvédelmi Miniszter úr, Harcsár István úr az OTSH elnöke, Dr. Aján Tamás úr a MOB fõtitkára.

Május 30-31.

Duna Kupa (Trnava, Szlovákia)

Három ország (Ausztria, Szlovákia, Magyarország) nemzeti sporthivatalainak megegyezéseként létrejött nemzetközi kupa, melyen évenként egy alkalommal az említett országok Baseball és Softball válogatottjai vesznek részt.

Június 16-21.

Bajnokcsapatok Európa Kupája, Kupagyõztesek Európa Kupája, CEBA Kupa (az UEFA megfelelõje).

A magyar klubcsapatok mindhárom kupában a "B" csoportos küzdelmekben vesznek részt. A csoport gyõztesei kvalifikálhatják magukat az "A" csoportos (európa legjobb nyolc csapata) versenyekre. (Magyar klubcsapat legközelebb ehhez az idei KEK-en volt, ahol csak a döntõben maradt alul a feljutásért folyó harcban).

1998-as kupa csapataink:

BEK: Nagykanizsa Ants

KEK: Budapest United

CEBA: Szentendre Sleepwalkers

Július 4.

Nemzeti Válogatottak visszavágó mérkõzései az SFOR All-Stars ellen (Taszár SFOR Bázis)

Július 9-12.

Nemzetközi Baseball Torna (Amszterdam, Hollandia)

Kiemelten rangos nemzetközi torna, amerikai, holland, olasz csapatok részvételével, a Magyar Válogatott igen fontos felkészülési állomása az Európa Bajnokság elõtt

Július 16-19.

  1. Nemzetközi Zamárdi Torna
Nyolc klubcsapat (négy magyar, négy külföldi) közötti hagyományos nemzetközi torna a nyári Balaton minden elõnyével.

Július 21-26

Softball Bajnokcsapatok Európa Kupája, Kupagyõztesek Európa Kupája

"B" csoportos küzdelmek.

1998-as kupa csapataink:

BEK: Óbuda Brick Factory

KEK: Budapest United

Július 24-26.

Olimpiai Reménységek Versenye (Kutno, Lengyelország)

A "Visegrádi Négyek" (Csehország, Lengyelország, Szlovákia, Magyarország) nemzeti sporthivatalai között kötött megállapodás értelmében a Baseball Cadet (serdülõ) Válogatottak Tornája évenként egy alkalommal.

Július 30-02.

Közép-európai Kupa

Hagyományos nemzetközi torna négy ország (Horvátország, Szlovákia, Szlovénia, Magyarország) baseball nemzeti válogatottai között. Idén, rendkívûl fontos (utolsó) felmérõ próba az EB elõtt.

Augusztus 8-16

Európa Bajnokság "B" csoport (Bécs, Stockerau / Ausztria)

Az EB elsõ két helyezettje jut fel az 1999. évi "A" csoportos Európa Bajnokságra, mely a 2000. évi Olimpiai Játékok kvalifikációs versenye. A Magyar Válogatott egyértelmû célkitûzése a feljutást jelentõ hely megszerzése.
 
 

Kiemelkedõ mérkõzéseken (Bajnoki döntõ, Kupa döntõ, SFOR mérkõzés) 250-300 fõ. A bajnoki mérkõzéseken várostól és mérkõzéstõl függõen 100-200 fõ.

Meggyõzõdésünk azonban, hogy egy-egy kiemelkedõbb eseményre még jobban ki lehetne csalogatni a nézõket. Példa erre az 1996-ban Szentendrén játszott Magyarország - Ausztria mérkõzés, melyre kísérleti jeleggel színes meghívót nyomtattunk és azt magazinokban mellékletként terjesztettük, a nézõcsúcs: közel 1500 fõ.

A nézõk meghatározó hányada a 16-35 éves korosztályból tevõdik össze. Ahogyan a baseball játékosok körében, itt is rengeteg a diák (közép és felsõfokú intézmények hallgatói). A magyar csapatok átlagéletkora 20-23 év.

 
 
 
 
 
 
 
  A MOBSz Hivatalos Fõtámogatója, Támogatója, egyéb elnevezések használata, illetve a Szövetség logójának megjelenítési joga. A Magyar Válogatottak mezén (Baseball, Softball, Serdülõ Baseball) történõ megjelenés. Nemzeti Bajnokság, Magyar Kupa, egyéb rendezvények elnevezése. Kezdõ dobások végrehajtásának lehetõsége.

Molinó kihelyezése:

Valamennyi, a szövetség által rendezett nemzetközi eseményen (beleértve Taszárt is). A nem Magyarországon zajló eseményeken a Magyar Válogatott cserepadjánál. A Magyar Kupa döntõjén, illetve az All-Star mérkõzéseken. Külön megállapodás esetén a Magyar Bajnokság valamennyi mérkõzésén.

Logó megjelenítése:

A bajnokság játékvezetõinek mezén, valamint a jegyzõkönyv-vezetõk mezén. Külön megállapodás esetén a liga-jelvényen (megjelenés a magyar bajnokság valamennyi játékosának mezén).

Promóciós anyagok terjesztése és bemutatók lehetõsége valamennyi mérkõzésen.

A MOBSz kiadványaiban (liga füzet, szabálykönyv, szabály ismertetõ, levélpapír, névjegy, meghívók, stb.) történõ megjelenés.

Televíziók:
Magyar Televízió /Telesport/
10 alkalom (2 x 10 perc, 8 x 2-3 perc)
Magyar Televízió /egyéb mûsorok/
2 x 10 perc
TV3 /Aloha Sport/
4 x 5 perc
Duna Televízió
3 x 2-3 perc
TV2 (MTM-SBS)
1 x 3 perc
Helyi (körzeti) Televíziók
25 x 5-10 perc

Sajtó:

Nemzeti Sport
Hetente egy cikk a "Forró nyomon" vagy a "Rákérdeztünk" rovatban. Az eredmények közlése, Sportmûsor közlése. (Szezon alatt /április 15.-október15./).

Jelentõsebb cikkek: Cash Flow magazin, Blikk /3/, Népszabadság, Kurir/4/, Magyar Hírlap, Kisalföld /8/, Zöld Út magazin, Budapest Week.

Különbözõ regionális újságok (heti megjelenés)